Patrik Sjöberg – legendarisk idrottsman

Patrik Sjöberg är utan tvekan en av Sveriges största idrottsmän genom tiderna. Många skulle säkert ranka Zlatan Ibrahimovic, Björn Borg och kanske Ingemar Stenmark snäppet högre, men efter dessa är kanske Patrik Sjöberg störst. Han föddes i Göteborg 1965 och ca 22 år senare stod han på toppen av sin karriär. Det var nämligen 1987 som han satte världsrekord i höjdhopp, och lyckades hoppa smått fantastiska 2,42. Det är faktiskt det tredje bästa resultatet någonsin, bara Mutaz Barshim och Sjöbergs rival Javier Sotomayor har lyckats hoppa högre. 2,42 står sig dock som det bästa svenska och europeiska resultatet någonsin under en höjdhoppstävling. Patrik Sjöberg vann också massor av medaljer i VM, EM och OS, och räknas allmänt som en av världens bästa höjdhoppare genom alla tider.

Patrik Sjöberg är en av världens bästa höjdhoppare genom tiderna

Patrik Sjöberg och OS

Patrik Sjöberg är den enda höjdhoppare som tagit medalj i tre OS. Tyvärr så lyckades han aldrig vinna ett OS-guld, även om han tog hem silvret två gånger, nämligen 1984 och 1992. 1988 var Patrik Sjöberg kanske som allra bäst, och många hade räknat med att han skulle vinna OS-guld. Han slutade dock på tredje plats och fick nöja sig med ett brons. 1992 var han faktiskt närmare att vinna guldet, eftersom han och Javier Sotomayor klarade samma höjd, 2.34. Sotomayor tog dock hem guldet på grund av färre rivningar.

Patrik Sjöberg hade planerat att ställa upp i sitt fjärde OS, 1996 i Atlanta. Några dagar innan kvaltävlingen slog han dock upp en skada och kunde inte delta. 1999 meddelade Patrik Sjöberg att han avslutat sin karriär som höjdhoppare. Efter karriären har han dock blivit känd som kommentator och bisittare i tv-program, men även som författare och deltagare i lekprogram som Mästarnas Mästare. Efter karriären har hans intresse för kost och träning levt vidare, utan att han någonsin varit känd för sitt sunda leverne. Han har på många sätt varit en kontroversiell figur som under senare år haft en fejd med en annan stor höjdhoppare, Stefan Holm, om vem som egentligen varit den bästa höjdhopparen. Sjöberg har hoppat högre, medan Stefan Holm menar att han varit bättre under en längre tid.