Svenska idrottsikoner genom tiderna

Sverige har i alla tider varit ett framgångsrikt idrottsland och det finns massor av idrottsikoner som spelat i den absoluta världstoppen. Några av de första riktigt stora världsstjärnorna hade Sverige i fotboll under 1940- och 1950-talen. Nils Liedholm och Kurt Hamrin var två spelare som var med när Sverige tog guld i OS 1948 och hamnade tvåa i fotbolls-VM 1958. På 1970-talet hade Sverige idrottsikoner som Björn Borg och Ingemar Stenmark. Björn Borg räknas inte bara som en av Sveriges största idrottsikoner genom tiderna, utan är en av de stora även internationellt sett. Ingemar Stenmark är inte ett lika stort namn utomlands, men i Sverige hör han till en av våra stora idrottsikoner.

Idrottsikoner från Sverige är kända världen över

Idrottsikoner på 90-talet och framåt

Under 1980-talet var det, liksom på 70-talet, framförallt tennis och skidåkning som satte Sverige på kartan. När Björn Borg slutade tog idrottsikoner som Stefan Edberg och Mats Wilander vid, och när det gäller skidåkning var Gunde Svan en av världens bästa under 1980-talet. Inom friidrotten var givetvis Patrik Sjöberg en stor ikon, bland annat eftersom han satte världsrekord i höjdhopp 1987. På 90-talet var tennis och skidor fortfarande stora svenska sporter, men ishockey började växa fram som den verkliga nationalsporten. Idrottsikoner som Peter Forsberg, Mats Sundin och Nicklas Lidström hade alla sin storhetstid på 90-talet, och en bit in på 2000-talet. De räknades alla som några av världens bästa hockeyspelare och ledde Sverige till ett OS-guld 1994. 1994 var för övrigt året som Sverige kom trea i fotbolls-VM med spelare som Tomas Brolin och Martin Dahlin.

Under 2000-talet finns det flera svenska idrottsikoner, även om det framförallt är en som utmärker sig extra mycket. Zlatan Ibrahimovic räknas idag inte bara som den bästa nu levande svenska idrottaren, utan kanske som den största sportsvensken någonsin. Hans karriär är dessutom inte över än, så kanske kommer han lyckas vinna de få titlar han ännu har kvar att vinna, till exempel Champions League eller att föra svenska landslaget till en medalj i en stor turnering.